Vikten av att sköta om sin sportutrustning

Sportkläder och sportutrustning behöver mycket omvårdnad och skötsel för att kunna fortsätta vara fräscha och hålla längre. Skötselråden ser olika ut beroende på vilken sport man ser till, men visst finns det även några gemensamma rekommendationer som passar de flesta typer av produkter. Alla typer av träningskläder bör sköljas upp i vatten och tvättmedel efter varje användning. Svett som har fått torka in kan orsaka onödigt slitage på tyget. Det kan handla om att fibrerna i tyget blir stela och går sönder, men även om missfärgningar där man har svettats som mest. Även tvättmaskiner sliter mycket på kläderna och därför är handtvätt att föredra, för att sedan ta en mer ordentligt tvätt varje eller varannan vecka beroende på hur ofta kläderna används. Annan sportutrustning som klubbor, bollar eller skor kan enkelt torkas av med en fuktig trasa. Se till att lufta dina träningsskor ordentligt efter användning. Med hjälp av en sula kan du förhindra att skon drar till sig dålig lukt och du har alltså ett par skor som är fräscha längre.

Hitta rätt typ av skor för din träning

Att hitta rätt skor till sin träning kan vara mycket knepigt. Ännu svårare är det om man är ny inom sporten man vill utöva, men de kan också handla om brist på kunskap eller en ekonomi som inte tillåter ergonomiska och korrekta träningsskor. Idag finns det mängder med olika typer av skor från massvis med märken och nya inovationer kommer ständigt upp. Hur vet man när man bör ha en tunn eller tjockare sula? Hur högt ska skaftet vara och hur bör skon sitta vid fotvalvet? Frågorna är många när man letar efter rätt skor. Det bästa man kan göra är att besöka en butik som hjälper till att prova ut ett perfekt exemplar. Visst kan det vara så att skorna har ett högre pris än man först tänkt sig, men i längden kommer du att tjäna på ett par bra skor i hög kvalitet, även din hälsa kommer att tacka dig.

Fotsvamp – ett vanligt problem

hudsjukdomar som exempelvis fotsvamp, är ett mycket vanligt problem i samband med träning och sport. Dessa svampar trivs mycket bra i fuktiga och varma miljöer, vilket gör att tätsittande träningsskor är en mycket behaglig plats för hudsjukdomen att fortsätta gro. Fotsvamp är ett smittsamt problem och kan smitta genom direktkontakt med sjukdomen eller genom t.ex. handdukar och golv. Besöker man badhus ofta kan det vara bra att använda sig av plasttoflor när man duschar. Gemensamma duschutrymmen och omklädningsrum är ställen där fotsvampen smittar som mest. Fotsvamp behandlas enkelt med en utvärtes salva och de vanligaste symptomen på fotsvamp är att man får fjällande och kliande utslag, oftast mellan tårna. Att undvika fotsvamp är fullt möjligt och det är viktigt att alltid skydda fötterna och aldrig låna ut sina badtofflor eller träningsskor.

storeone