AIK Fotboll

AIK Fotboll är fotbollssektionen i idrottsföreningen AIK i Stockholm. Den grundades år 1896, och klubbens lag har sedan dess spelat 83 matcher i Allsvenskan. Vann Allsvenskan gjorde de för första gången säsongen 1931/1932. De har vunnit sammanlagt elva SM-guld, och kan till sina prestationer även räkna att de är ett av få svenska lag som har kvalificerat sig till Champions League.

AIK, det vill säga moderklubben Allmänna Idrottsklubben, bildades fem år före fotbollssektionen, av två tonåringar som hade bestämt sig för att bilda en idrottsklubb där alla idrotter skulle kunna utövas och vem som helst skulle kunna bli medlem. De blev i och med detta den första idrottsklubben i innerstan. De första idrotterna i klubben var gymnastik och friidrott. Fotbollen kom till på initiativ av klubbens dåvarande kassör, Sigfrid ”Sigge” Stenberg. Redan tre år efter att fotbollsektionen hade bildats hade man en match med det andra innerstadslag som har förblivit AIK:s största rivaler genom klubbens historia, nämligen Djurgården. AIK vann detta första, historiska möte med 2-1.

Det första SM-guldet kom år 1900, efter en finalmatch mot Örgryte. Året därefter upprepade AIK prestationen, återigen mot Örgryte. Då kanske man dock inte kan tala om en ”prestation” från AIK:s sida, eftersom de vann genom walk over.

Under åren har AIK Fotboll haft en rad olika spelplatser runtom i Stockholm. De började på Ladugårdsgärdet, och har därefter bland annat spelat sina hemmamatcher på Råsunda IP, Stockholms Stadion och Råsunda Fotbollsstadion, innan de hamnade på sin nuvarande hemmaarena, Friends Arena. Förutom denna matcharena spelar AIK också på Skytteholms IP, där träningsmatcherna vanligtvis hålls. Som spelare i ett Stockholmslag som AIK blir det med andra ord en hel del bilåkande till träningar och matcher runt om i stan, och om man är miljömedveten kan det därför vara en bra idé att överväga att genomföra en dieseloptimering på sin bil, i alla fall om man har en diesel. Dieseloptimeringen gör att motorn både får mer effekt och blir mer bränslesnål, vilket alltså både är bra för miljön och för körglädjen. Då kan man anlända till träningen eller matchen glad och full av energi.

storeone