Everton FC

 

Fotbollsklubben Everton FC hör hemma i Liverpool och spelar i den Engelska Premier League. Föreningen bildades redan 1878 och har faktiskt blivit mästare i ligan hela nio gånger, dessutom har klubben vunnit FA-cupen i England fem gånger och Cupvinnarcupen dessutom en gång. Det är en av de fem absolut mest framgångsrika föreningarna i Englands historia.

Deras hemma-färg på dressen är blå tröja till vita byxor och på bortaplan är de iförda vit tröja med blå byxor.

Klubbens största rival kommer från samma stad och heter Liverpool, som spelar på Anfield Road medans Everton spelar sina hemma matcher på Goodison Park.

När klubben grundades 1878 så hette den faktiskt St. Domingo FC, detta beroende på att folket från kyrkan och församlingen St. Domingo skulle få ägna sig åt någon idrott. På sommaren spelades det Cricket. Året efter så byttes namnet till Everton FC vilket är det stora området, detta berodde på att det fanns folk som inte tillhörde församlingen som också ville delta.

Redan säsongen 1890/91 så kom den första liga-titeln och 1906 tog de hem FA-cupen. Nästa liga-titel togs hem säsongen 1914/15 och sedan kom inte nästa förrän 1927/28. Dixie Dean innehar ett rekord på 60 mål under 39 ligamatcher denna säsong, och det är faktiskt ett rekord som i denna skrivande stund ännu står sig.

Klubben flyttades två år senare ner till Division två, men redan på första försöket så vann de serier och gick upp igen. Direkt året därpå så vann klubben ligan igen säsongen 1931/32 och de tog sin fjärde titel. Året därpå vann de dessutom FA-cupen för andra gånger efter en förkrossande seger över Manchester City med hela 3-0. När Everton tog sin femte ligatitel säsongen 1938/39 så tog framgångarna slut på ett tag. Ligan tog faktiskt ett uppehåll på grund utav världskriget och återupptogs 1946 och vid det laget fanns inte laget som spelade kvar. Tack vare detta så blev klubben nerflyttade igen till division två säsongen 1950/51 och blev kvar där tills 1954, men har faktiskt sedan dess spelat i den högsta divisionen.

Nästa titel kom säsongen 1962/63 då man vann ligan och 1966 tog man hem FA-cupen igen. Den sjunde liga-titeln kom säsongen 1969/70. Sedan dröjde det många år innan nästa titel kom. 1984 vann man FA-cupen igen och dessutom två gånger på 80 talet vann man ligan 1984/85 och 1986/87. 1985 kom dessutom segern i Cupvinnarcupen. Sedan dröjde det ytterligare några år innan nästa titel, vilket var 1994 då man vann FA-cupen. Vilket är i skrivande stund deras senaste titel. Laget har sedan dess varit ett mitten-lag i den högsta divisionen, men har på senare år succesivt klättrat i tabellen och har en fjärde plats som bästa placering sedan dess.

storeone