Djurgårdens IF

 

Den 12 Mars 1891 så bildade 20 ungdomar Djurgår´n eller Djurgårdens Idrottsförening som den heter. Klubben är numera en så kallad flersektionsförening och sedan 1891 är boxningen den idrott klubben varit mest framgångsrik i. Föreningen är sedan 1991 en alliansförening.

Det första SM guldet kom redan 1897 i kulstötning och det var idrottaren Gustaf Söderström som stod för den bedriften. Idag har klubben tagit hela 437 SM titlar och i hela 23 sporter. Djurgården är den förening i ishockey som har flest titlar med hela 16 stycken och faktiskt på femte plats i fotbollen med elva SM titlar. Föreningen är den klubb som har flest titlar inom flersektions föreningar i Sverige.

Klubben har tagit SM guld i följande idrotter : Bandy, Bob, Bordtennis, Bowling, Boxning, Brottning, Cykel, Fotboll damer, Fotboll herrar, Friidrott, Fäktning, Gång, Ishockey, Innebandy, Skidor, Skidor alpint, Skridskor, Tennis och Velodromcykel.

1991 bildades en alliansförening utav Djurgårdens IF, vilket innebär att varje idrott har sin egen förening med ansvar för ekonomi och sportsligt. Idag har föreningen dessa allianser:

Alpint, Amerikansk fotboll, Bandy, Basket, Bordtennis, Boule, Bowling, Boxning, Brottning, Cykling, Friidrott, Fotboll Damer, Fotboll Herrar, Fotboll Handikappidrott, Futsal, Fäktning, Golf, Handboll, Innebandy, Ishockey, Kampsport, Konståkning och Orientering.

Klubben har några supportergrupper bland annat Järnkaminerna som tidigare hette Blue Saints, dessutom något som heter Djurgårdens Supporters Club. Sedan finns det en grupp som inte är organiserad och har en högre medelålder än de andra grupperna och är uppkallade efter en del på Stockholms Stadion som är klubbens hemmaplan i fotboll. Gruppen heter Sektion F.

Föreningen har också en del smeknamn, till exempel Blåränderna, Järnkaminerna och Stockholms stolthet. Fotbollslaget kallas ibland för Järnkaminerna och namnet kommer ifrån borta tröjorna som med sina röda och mörkblå ränder kunde förknippas med en kamin. Idag används smeknamnet för flera idrotter och även supportergruppen.

Fotboll och ishockey sektionerna kallas även Stockholms Stolthet och Blåränderna främst för fotbolls laget då hemmastället är randiga i två olika blå färger.

Föreningens ishockey lag kan även kallas Mästarnas Mästare då laget har fler SM guld än någon annat ishockeylag i Sverige. Namnet kan även användas för hela föreningen, så Djurgården faktiskt som förening har fler SM titlar än någon annan förening i Sverige. Djurgårdens IF är en förening att räkna med i framtiden.

storeone