Några av Sveriges främsta fotbollsspelare

Vissa namn och spelare är mer omtalade och mer omskrivna än andra. Som till exempel Sundhage, Svensson och Schelin. Det finns såklart många fler, men vi börjar med de spelare vi håller som topp tre:

  • Pia Sundhage var med och tog flera EM och SM-guld under sin karriär. Hon var även den första spelaren inom damfotbollen att bli utlandsproffs. Senare i karriären blev hon tränare blev Pia tränare för bl.a. USA:s och Sveriges fotbollslandslag, där hon också rönte stora framgångar med OS-guld (dubbla), VM-silver och EM-brons.
  • Victoria Svensson (numer Sandell Svensson) är en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna. Hon har bl.a. fått ta emot det prestigefyllda priset Diamantbollen två gånger och kan titulera sig skyttedrottning. I landslaget bidrog Victoria till EM och VM-silver, och har även fyra SM-guld i bagaget.
  • Till ovanstående kan Göteborgs stolthet Lotta Schelin ansluta sig med gott samvete. Lotta är en av damfotbollslandslagets bästa målskyttar någonsin. Även hon har vunnit fotbollspriset Diamantbollen, hela fem gånger,och som om inte det vore nog har också fått ta emot den ärofyllda Guldskon.

Väder och vind ställer höga krav

Alla som utövar någon form av idrott vet hur viktigt det är med bra, funktionsdugliga och slitstarka märkeskläder. De är av god kvalitet och oftast anpassade för såväl träning som tävling, samt för olika väder och vindförhållanden. Inte minst viktigt är det för en målvakt, som ibland utsätts för stark sol som lyser rakt i ögonen, eller en blöt målvaktsgård man blir tvungen att slänga sig i. Därmed vill vi hylla våra målvakter lite extra!

Målvaktstalanger

Den första riktigt kända målvaktsprofilen (åtminstone på damsidan) är ingen mindre än Elisabeth Leidinge. Denna målvaktslegend kamperade ihop med bl.a. Videkull och Sundhage, och vann såväl Diamantbollen och hela fyra SM-guld under sin aktiva karriär. Leidinge bidrog stort till hemmaklubben Jitex framgångar.

En annan hyllad, och fortfarande aktiv, målvakt är landslagets Hedvig Lindahl. Numera även målvakt i Chelsea, där hon hyllas som en av världens bästa målvakter av bland andra Chelseas manager Emma Hayes.

Även Damallsvenskan har många duktiga målvakter. Bland annat Emma Holmgren, målvakt i Sirius, som tillsammans med FC Rosengårds målvakt Zećira Mušović spås att bli vår nästa stora stjärnmålvakt.

Det viktiga försvaret

Sverige har en gäng erfarna och grymma försvarare , eller vad sägs om Nilla Fischer, Anette Börjesson Sara Thunebro! Även många yngre spelare visar framfötterna. En av dem heter Nathalie Björn och spelar i FC Rosengård.

I Kungsbacka utanför Göteborg hittar vi nästa grymma tjej – Josefine Rybrink, som spelar både mittback och defensiv innermittfältare. Även IS Halmias Matilde Abrahamsson har positionen mittback, och har en central roll i division 1-laget IS Halmia. Dessutom bär hon kaptensbindeln i F 16-landslaget. Framtiden är räddad!

storeone