Inomhusfotboll – futsal

Många anmälde sig till årets Nightcap som är ett av årets största arrangemang både för vuxna, ungdomar och barn. Ända sen 1980 talet har man längtat till December månad i Landskrona. Futsal är en form av inomhusfotboll men med färre spelare, högre intensitet och flera gjorda mål. Alla i kommunen blir inbjudna och emellanåt när det blir ojämnt antal, bjuds det in några extra lag utifrån. Nivån varierar från hög till låg och ger enorm spänning. Släkt och vänner möter upp för att heja fram familjens medlemmar. På arenan bjuds det på kaffe och kaka, fantastisk underhållning och gott humör. Alla färgglada dräkter i rött, blått, svart, gult, rosa och turkos gör att det pirrar i nerverna. Färg sprider en enorm glädje tillsammans med människors skratt. Det har också blivit en nyhet som står i de flesta lokaltidningarna för att locka publik utifrån. Detta har lyckats bra då publik antalet ökar för varje år. Man kan kalla det för skånes egna svenska mästerskap.

Vad är det som gör det unikt

Det har sen långt tillbaka varit populärt med fotboll i olika former. Kraft, vilja, styrka och envishet är viktigt för att lyckas inom denna sport. Det gäller att ta hem segern och klättra uppåt i division. Nightcap i Landskrona utmärker sig då det inte är många som har denna sortens arrangemang. Det har blivit så populärt att det i Landskrona numera är en sorts kultur. Ska du inte på årets Nightcap är det likställt med att du inte ska fira jul. Människor undrar vad som är fel med dig. Andra kommuner i olika delar av Sverige har sagt att man vill pröva sig på att anordna liknande aktiviteter. Man hoppas att det kan bidra till att minska exempelvis ungdomskriminalitet som ofta är kopplad till understimulering enligt undersökningar. Kanske väljer ungdomarna den sportsliga vägen och drömmen om att bli stjärna framför den brottsliga vägen, om de bara får möjligheten. Det kommer att forskas mer i det ämnet innan man sätter igång verksamhet och planering ordentligt. Det kostar mycket pengar och man vill därför först göra klart underlaget.

Är det lättare att bli sjuk av sport?

För att kunna utöva en sport optimalt är det mycket att hålla koll på. Mat, dryck, vila och att ta hand om sig själv mellan träning och matcher är en stor del i återhämtning och att klara av pressen. Det är många sjukdomar, dödsfall och allvarliga skador som förknippas med idrott. När man idrottar är luften du andas in viktig. På Nightcap gör man reklam för att “ovk besiktning är viktigt för bra luft” då miljön har blivit en viktig del inom sporten. Har man bra luft att andas in kan detta innebära en drastisk minskning av sjukdomar som exempelvis astma, allergi och hjärtinfarkt. Får kroppen i sig ordentligt med syre blir funktionen i den optimerad på alla plan. Det är onödigt att utsätta mänskligheten för onödiga “folksjukdomar” om detta kan undvikas. Landskrona kommun anser det vara en viktig del i deras arbete att gå ut med denna information till så många som möjligt.

storeone