Idrott och miljö

Vi utövar inte idrott enbart för nöjes skull, utan även för att det gör gott för vår kropp. Men vilken hänsyn tas till hur det påverkar vår miljö? För att ta ungdomsfotboll som exempel, vilken hänsyn tas till miljön när fotbollsföräldrar skjutsar fram och tillbaka till träningar flera gånger i veckan, träningar som utförs på gräsmattor som i slutet på säsongen definitivt har sett sina bättre dagar. Eller när vi susar fram genom skogarna på våra mountainbikes. Ridning på åkrar. Simning i klorfyllda bassänger, klor som starkt irriterar, inte bara huden på människor, utan även djur och växter.

Gör idrotten hållbar

Precis som projektet Uthållig idrott fokuserade på att spara energi, måste även gemene man fundera över om det vi gör är hållbart. Det är inte bara våra kroppar som ska hålla för idrotten, det måste även vara miljömässigt hållbart. Vår natur och vår miljö ska hålla för oss och vår idrott i flera generationer till. Vi kan inte göra något så fint och hälsosamt som idrott till ett gift för vår miljö. Hållbarhetsperspektivet måste breddas. Inför samåkning till träningarna, se över material och återvinningsmöjligheter för kläder och andra material som används inom idrotten, tänk klimatsmart när tävlingar och turneringar arrangeras. Det är några exempel på åtgärder som kan införas för att göra idrotten mer hållbar.

Bra kost ger bra miljö

Det är viktigt att försöka ge våra barn ett helhetsperspektiv så att de får med sig sambandet mellan kropp, idrott och miljö. Bra kost är nödvändig för att kroppen ska hålla för idrotten och för återhämtningen efter träningar och matcher. Lyckligtvis är bra mat ofta samma kost som också är mest hållbar med tanke på miljön. Om vi lär barnen vad som är bra mat, det vill säga rena råvaror och säsongsbetonad mat så är mycket vunnet. Det finns växthus för lokalodlat med bra mat för idrottande barn. Mat som alltså gör riktigt gott för kroppen utan att miljön belastas. Många tror att protein är nödvändigt just idrottare att de därför behöver mycket kött. Men det finns faktiskt växter och fetter som tillsammans fungerar som fullgoda proteinkällor.

storeone